07 december 2012

Gör själv och tjäna pengar! Egen müsli är supergott!

När jag var själv med två barn, var det extremt tajt med ekonomin. För att ha lite pengar kvar, fick jag snåla med det som gick att snåla med. Att baka eget bröd var en sak, som gick att tjäna mycket pengar på! En annan förbrukningsvara som det gick att tjäna in pengar på var müsli.

Jag har redan tipsat er om morotsbröd, supergott och enkelt bakat bröd och scones (finns en länk till scones längst ner på inlägget om grönsakssoppa).

Idag ska jag tipsa er om att göra egen müsli. När ni väl börjat göra egen så tror jag att ni kommer välja bort att köpa i butiken. Varför? För den egna är så mycket godare! Att det dessutom är så mycket mer prisvärt är ju ännu en anledning!

Du behöver: (gärna ekologiskt såklart!)
Havregryn
Kli
Solrosfrön
Linfrö
4 korns kross (frivilligt! Jag hade i det igår)
Kanel
Flytande honung
Olivolja
Kanel
Torkad frukt (t ex russin, tranbär, äpple, kokos)
Om du ska använda 4 korns kross. Tänk på att det ska ligga i blöt 6-8 timmar innan det används.

Så här gör du:
Rör ihop de torra ingredienserna, förutom frukten! Smält honung och olivolja på spisen eller i micron, rör ner i de torra ingredienserna. Häll upp i en djup ugnsform, som du har bakplåtspapper i. Ställ in i ugnen, som är 150-175 grader Celsius. Ställ den rätt högt upp i ugnen. Ungefär 20 minuter ska den stå i ugnen. Rör om i müslin efter ungefär halva tiden.

Under tiden müslin är i ugnen hackar du de torkade frukterna. Låt müslin svalna innan du blandar ner den torkade frukten. Häll ner i en burk när den svalnat och njut till yoghurt. Perfekt till frukost eller mellanmål!
Och skjuts in i ugnen!

Jag blandade aprikos, äpple, katrinplommon, russin och tranbär denna gång.

1 kommentar:

  1. Jag fick ju detta recept av dig för ganska länge sedan och jag har helt slutat köpa färdig musli. Den här är såå god och jag vet precis vad som är i den. Känns jättebra. Jag kan ibland ha i cocosflingor o skippa kanelen. Och det blir oxå gott!

    SvaraRadera