04 december 2012

Klädfastan och julen, lite funderingar

Klädfastan går bra, tackar som frågar! Men jag är glad att jag jobbar, så jag måste pendla, hämta och lämna barn och inte har tid att vara i affärer.

I helgen var jag och mannen i Stockholm för lite kvalitetstid med seminarier på ABF-huset, "Jesus Christ Superstar" och god mat på Hermanns. På söndagen skulle vi till en vän, vars son fyller ett år och då vi inte planerat så väl, begav vi oss av samma dag för att införskaffa en present.

Oj oj!! Bara att gå in i butiken med målet att hitta något till en ettåring är svårt! Det pockas och lockas på uppmärksamhet överallt, "EXTRA JUST NU", "KÖP 2 BETALA FÖR1". Överallt var det specialpriser och jag kände hur köpdjävulen grep tag i mig. "Men, GUD, vilka söta julgranskulor!", "Har du sett vilken söt te-kula för lösviktsthé!" och "Har du sett den här fina stickade tröjan på REA! Den är ju superfin!!!"

Det var jättesvårt, men jag klarade det! Vi inhandlade endast present till ettåringen!

Sedan tror jag att jag här ska förklara hur jag tänker på julen och julklappar. Så blir det ingen nämnd och ingen glömd.

Eftersom jag försöker ha ett år med mindre konsumtion överlag och specifikt satsar på inga nya kläder, så är julen och födelsedagar svåra att ha att göra med.

Jag vill oftast skapa en present eller gåva, men hinner jag inte så får det bli ett traditionellt inhandlat paket. Jag kommer alltid försöka göra något speciellt för någon när hen fyller år.

Julen, däremot, där känner jag att jag köper/gör något för mina barn. Och sen är det slut. Jag tänker inte köpa/göra några mer och jag förväntar mig inte några.

Sedan kan det ju vara så att man köpt något tidigare, som man sett, att det där, är en perfekt gåva till X! Men man vet inte när man ska ge den. Kanske blir det då att X får gåvan i julklapp.

Jag tror ju inte att julen är till för inbördes beundran av alla fina presenter vi köper åt varandra. Jag vill att julen ska få vara den där tiden för gemenskap med familj och vänner. Äta något gott och umgås. Om presenter nu inhandlas, ska de inte vara den största delen av julafton. Jag vill ju visa mina barn vad jag tycker är viktigt, därför kommer jag att jobba annorlunda med mina julaftnar, så långt det går.

En positiv effekt med att dra ner konsumtionen, är att slippa stressen över julklappar, som ska inhandlas. Jag har inga måsten, ingen trängsel att härja i. Jag ger mig bara ut på sånt som jag själv tycker skulle vara trevligt. Kanske en julmarknad eller en glöggkväll. Så som julen ska vara, i min mening.

Jag hoppas att alla nära och kära kan förstå mitt val och förstå att det inte är något personligt mot någon, utan ett väldigt egoistiskt val från min sida. Jag mår så mycket bättre om jag slipper den stressen, så då tar jag helt enkelt bort den! Som sagt, ingen nämnd, ingen glömd. Jag vet inte hur jag ska nå ut till er alla, som kanske förväntar er eller tror att ni ska få julklapp. Jag förväntar mig inga klappar och barnen behöver inte heller. Vill ni eller har ni redan köpt/gjort något är inte det heller något fel! Nu när jag fått det sagt, väntar sängen, för kurerande. Har åkt på någon sorts influensa och är dundertrött. Kommer sova gott efter att ha skrivit det här inlägget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar