02 december 2012

Måndagstipset - mustig grönsakssoppa

Här kommer ännu en del i vår nya följetong - Måndagstipset. Varje söndag presenterar vi ett vegetariskt recept, för att fira "köttfri måndag". För att underlätta för din planering postar vi receptet redan på söndagen.

Denna söndag tipsar jag om vanlig hederlig grönsakssoppa.

Mustig grönsakssoppa: 

Du behöver:
2 Morötter
4 Potatisar
1 Palsternacka
2cm Purjolök
En bit kålrot
En bit rotselleri

OBS! Ta de rotsaker du har hemma, rödbetor, polkabetor, gul lök mm. De flesta rotsaker passar mycket bra tillsammans. Om du har chili och ingefära är det också gått att ha i!

Koka upp ca en liter vatten med en grönsaksbuljongtärning. Medan vattnet börjar kokas upp, skär du alla grönskar i så stora bitar du vill ha. Det är en smaksak. Jag är mycket förtjust i små bitar, det smakar mer då tycker jag. Börja med de rotsaker som har längst kokningstid, som kålrot, morot, rotselleri. Potatis är det som tar kortast tid.

När du haft i alla grönsaker ska de sjuda tills de är mjuka, men inte för mjuka. De ska lossna från en tandpetare, men inte falla sönder.

För att få ännu mer smak, smaka av med salt, peppar, tomatpuré och dijonsenap.

Om du vill lyxa till det lite extra, kan du ta fram lite morotsbröd från frysen. Har du inte det går det snabbt att slänga ihop scones. Hinns inte det med, så fungerar även en knäckemacka utmärkt till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar