03 december 2012

Nytt klimatmöte på g - ett inlägg om härskarteknik och ideologi...

Imorse var det en debatt mellan Sverigers miljöminister Lena Ek (C) och Miljöpartiets vikarierande språkrör Per Bolund. Lyssna gärna på debatten. Bakgrunden till reportaget är att FN:s klimatmöte i Doha pågår denna vecka. En av de stora frågorna som kommer att debatteras i Doha är en förlängning av Koyoto-protokollet.

Det är ingen lätt sak att besluta om, vi får se om de lyckas. Något som reportern frågar båda debattörerna är "hur ska alla 195 länder komma överens när vi är så oense inom Sverige?"
Denna fråga kommer efter den hetsiga debatten mellan Ek och Bolund.

Något som slår mig när jag lyssnar på debatten är att Ek ständigt använder sig av härskartekniker för att förminska Bolund. Något som jag tycker är ganska osmakligt, respekt för varandra tror jag är grundläggande för att komma någon vart i frågan. Men Ek suckar och avbryter Bolund och säger att Miljöpartiet minsann inte ska komma och kritisera alliansens klimatpolitik och att Sverige gör så mycket för klimatet jämfört med alla länder så att även om vi minskar på någon aspekt gör vi så mycket mer än alla andra...

Så medan vår miljöminister tycker att vi gör så gott vi kan och att vi inte behöver anstränga oss mer och länder som USA inte vill ratificera klimatprotokoll och fattiga länder känner sig förbisedda, var kommer vi i klimatfrågan? Svar: Ingenstans!

Enligt världsbankens senaste rapport som jag skrev om i det här inlägget, kommer jordens medeltemperatur ha stigit med 4 grader till 2050... Ja, 2050 - det är inte långt dit! Det är inte bara "kommande generationer" som kommer att drabbas - det är du och dina barn med!

Så håll alla tummar du kan och hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och kämpar för att få tillstånd ett avtal istället för att kämpa mot varandra med diverse härskartekniker. Och medan vi väntar, gör vad du kan för att minska din egen klimatpåverkan...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar