07 december 2012

Testbakat, det supergoda brödet.

För några dagar sedan, skrev jag om ett supergott bröd. Jag lovade att återkomma när jag hade provbakat det. Det har jag nu gjort, så här kommer redovisningen för hur det gick!

Såklart, frångick jag receptet, det första jag gjorde. Jag kan i princip aldrig följa ett recept, måste alltid ändra på något.


Det här tyckte jag var en höjdare! Det enda viktiga är att de fyra krossade sädeslagen ska ligga i blöt 6-8 timmar innan det används. Så du behöver med andra ord planera lite om du ska använda detta.

 Så istället för rågsikt tog jag "4-korns kross" från Saltå Kvarn och istället för lingonsylt, tog jag hjortronsylt.
Det står ju i receptet att man ska ösa ned det i avlånga smorda bakformar. Och så är det, det blir inte en deg, som när man bakar med jäst, men inte heller lika rinnig, som när du bakar en sockerkaka Det blev ett mellanting mellan dessa två.

Då det var bikarbonat och ingen jäst, så var det väldigt smidigt att baka. Blanda, röra, hälla, grädda. Mycket trevligt!
 Jag sänkte temperaturen till 150 grader Celsius efter kanske 30 minuter, då jag inte ville att bröden skulle brännas. Ett tips är att ha i en termometer i brödet. När det var närmare 96 grader Celsius var det dags att ta ut den. Jag tog ur dem när den var 90 grader Celsius och ungefär 3 minuter kvar på den beräknade tiden.

Jag lät bröden svalna en liten stund innan jag stjälpte ur dem och lät dem svalna med formen över sig. Då formarna var smorda, så föll bröden ur mycket lätt.

Självklart använde jag ekologiskt eller närodlat så långt det går. Har jag produkter hemma som inte är ekologiska, använder jag slut på dessa. Men allt nytt som handlas är i princip ekologiskt. Ett nytt tänk som anammas bara.
 Så hur var betyget från familjen (barnen, denna vecka fyra stycken och mannen:


 SUPERGOTT!! "Kan vi ha det på nyår och på jul också, snälla!!!??"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar