12 juli 2013

"Äta, leva dö" eller "Ät, fasta och lev längre?"

För några veckor sedan hade jag en kompis över som nämnde en brittisk dokumentär som handlade om fasta.

Vad kan man göra för att bli mer hälsosam utan att vara extremt hälsosam hela tiden och träna sjukt mycket? Finns det något annat sätt för oss människor som inte hinner träna och ha världens bästa kosthållning? Just i denna dokumentär testade man först att fasta i fyra dagar för att se hur värdena blev. Det var slående hur mycket bättre de blev på att bara fasta i fyra dagar!! Det förklarades att om han skulle kunna hålla sina värden så här pass bra så måste han fasta i fyra dagar i månaden. Detta var något som inte lockade så mycket och man fortsatte leta forskning gällande hälsa och sättet vi äter.

Lugn! Ni ska få en länk till dokumentären snart! Dock går den inte på SVT längre, så det är en otextad version.

Det jag tyckte var mest intressant med dokumentären var två detaljer:
  • Den tryckte på vikten att äta grönsaker och frukt.
  • Den pratade om hur skadligt det var med ett högt intag av protein. Vid fastan blir det så att cellerna reparerar sig istället för att hela tiden skapa nya, som sker när du äter för mycket protein kan man säga på ett väldigt förenklat sätt.
 Varning: Spoiler!!!!
Det som upptäcktes i dokumentären var att när programledaren körde en fem veckors period med fasta två dagar på en vecka och de andra fem dagarna fick äta fritt, så gick han ner i vikt, fick mycket bättre värden gällande fara för diabetes, cancer, kolesterol.

Här är länken till dokumentären för er som är intresserade:
http://documentaryheaven.com/eat-fast-and-live-longer/ 

Är det någon som testat denna metod? 

Efter att jag fått barn så värdesätter jag livet på ett annat sätt. När det är dåliga dagar är jag livrädd för att dö av cancer eller annan sjukdom. Bra dagar njuter jag av livet och utnyttjar det så bra som det går. Skulle metoden med fasta två dagar i veckan göra att jag blir mer hälsosam, att mina värden blir bättre? Det kanske kan vara värt att testa. Att gå ner i vikt är sekundärt. Hälsan är det viktiga. Självklart är det inte hälsosamt att vara överviktig, men jag anser inte att jag är så värst överviktig. Jag tror snarare att smalhetsen är skadlig för hälsan.

Tacksam för min kompis som nämnde denna dokumentär och även påpekade att den metoden som de körde där säkert var något som skulle passa mig. Det blir, precis som LCHF en livsstil. Men med skillnaden att den inte ökar intaget av protein, exkluderar kolhydrater och har målet att bli smal.

Funderar på om detta är något jag ska testa. Sista tiden har som sagt cancer tryckt upp sig i mitt ansikte och jag känner att jag vill göra det jag kan för att hålla mig frisk. Röra på mig, äta bättre. Helt enkelt ge kroppen de bästa förutsättningarna för att må bra.

I dokumentären är de noga att poängtera att denna metod inte ska användas av gravida, underviktiga, de som haft ätstörning....... Jag faller inte in i någon av de kategorierna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar