14 juli 2013

Måndagstipset- Nudelgryta

Här kommer ett tips på vad ni kan laga för mat på måndag för att fira köttfri måndag. Känner ni inte för att göra det på måndagen går det utmärkt att göra det någon annan dag i veckan. Det är bara viktigt att våga bryta vanan av att äta kött varje måltid! Våga testa att äta vegetariskt en dag i veckan. Testa gärna även att byta ut det där slentrian köttätandet vi så gärna håller på med: skinka på mackan, prickig korv på mackan, leverpastej på mackan. Några skivor solmogen tomat på philadelphiaost slår alla ovan nämnda pålägg i min mening!

Nåväl, här kommer tipset, som vi slänger ut redan på söndagen, så ni har chans att förbereda er inför måndagen!

Nudelgryta:


Du behöver:

morötter
minimajs
vattenkastanjer
kikärtor
röda linser
vitlök
schlottenlök
äggnudlar
zuccini
(andra grönsaker som faller er i smaken)
röd currypasta
röd chilipeppar
kokosmjölk
lime eller citrongräs

Så här gör du:

Hacka de grönsaker du har och dela upp efter tillagningstid (morötter tar lite tid, medan zuccini blir klar snabbt!). Ha chili, vitlök och schalottenlök i ett eget kärl.
Koka nudlar enligt anvisning på paketet.
Fräs lök-chili blandningen i en wokpanna eller gryta. Jag använder gärna rapsolja, men en skvätt sesamolja till brukar ge supergod smak. Släng i de grönsaker med längre tillagningstid innan löken fått färg. Tillsätt kokosmjölken så det blir mer grytig konsistens. Ha en i en skvätt (jag hade ca 1 dl) röda linser och låt koka. Krydda med lime/citrongräs, currypasta (en tesked eller två) och salt och peppar, kanske lite buljong om du vill ha det. De röda linserna ska koka ca 8 minuter för att vara färdiga. Efter fem minuter slänger du därför i de grönsaker som egentligen bara ska bli uppvärmda (t ex zuccinin).
Blanda ner nudlarna när de är färdiga.
Klart! Snabbt, enkelt och supergott! För mig en gryta som består av sånt som finns hemma. Vi har alltid lök hemma. Resterande varor är i princip konserver, så det här var en måltid som lagades när kylen gapade tomt på färska varor.
Dock förutsätter det att ni ska ha en väldig massa konserver i hemmet och det är ju inte alla som har såklart... Denna gryta går ju gärna att göra med färska grönsaker som finns att handla som är i säsong.
Röra i köket när jag lagar mat. ALLTID! Men jag städar ALLTID upp innan vi äter. Arbetsskada skulle man kunna kalla det.

Jag lagar gärna mat i gjutjärnspannorna vi har. Får för mig att jag får i mig järn då. Vet inte om det är så, men det är väl tanken som räknas? =)

Färdigt! Jag gjorde en sallad på salladsblad från odlingen på balkongen och svenska tomater från affären och en yoghurtsås med lite lime och salt och peppar i. MUMS!
Ha en härlig köttfri dag!

1 kommentar:

  1. Ser riktigt gott ut!! Och YES, du får i dig extra järn genom att använda järngrytan:-)

    SvaraRadera