29 augusti 2013

Allt passar inte alla. Alla är lika men ändå olika.

Jag har ju ätit enligt 5:2 ett tag, men har valt att pausa detta levnadssätt då jag nu tar bort allt gluten. Jag känner att jag inte vill mixtra för mycket med maten.

Jag blir uppriktigt ledsen när 5:2 nu tas över av media som en bantningsmetod. Dokumentären handlade om hälsa. Dokumentären var tydlig med att det funkade på programledaren, ingen visste hur det skulle vara för den stora massan.

Precis som man inte har kunnat säga om LCHF är bra för dig eller inte. Dock har ju statistiken börjat säga sitt. Jag tycker att det var på tiden. Men varför jag är emot LCHF är mest för att den är så manisk på att äta mejeri- och köttprodukter. Jag kan annars hålla med om att det vore bra att tänka på att inte äta så mycket. För vi i västvärlden överkonsumerar allt.

Det var hälsoaspekten och konsumtionsaspekten jag föll för gällande 5:2. Kan min hälsa bli bättre? Kommer min kropp reparera mina celler istället för att göra nya? Kommer jag få äta lite som jag vill de dagar jag får äta, inget behov att räkna kalorier? Kommer jag bara behöva tänka på vad jag äter två dagar av fem? Med detta även få en hälsovinst? Klart jag är på, kände jag!

Men ju mer 5:2 skrivs om i media som den nya metoden att tappa vikt, desto mer kommer det även motreaktioner. Folk som skriver mycket tänkvärda inlägg om mathetsen, hur man skaffar sig helt fel förhållande till mat. Straff, belöning, hur lätt det är att fastna i att svälta sig själv. För kroppens system reagerar på ett visst sätt.

För min del har 5:2 varit bra för det har synliggjort min hunger och mättnad och sug. Jag kan nu känna skillnad. Tyvärr är det inte så för alla.

För att en sak fungerar för mig så betyder ju inte det att det kommer för fungerar för alla. Så är det med alla dieter. Vissa mår bra av LCHF, GI, Fasta, Medelhavsdiet osv, men alla är olika. Alla reagerar vi olika på vad vi äter.

Jag förstår vad de som är kritiska mot 5:2 menar. Jag gick med i ett forum för fasta för att se hur diskussionerna gick. Det är i princip bara folk som
  • pratar om hur mycket de gått ner i vikt.
  • pratar om att de mår så bra av att fasta, så de vill köra mer än två dagars fasta per vecka.
  • pratar om hur lite de kan äta de dagar de har sin ätdag.

och så vidare. Så självklart kan 5:2 utövas på fel sätt, precis som GI, LCHF, Medelhavsdieten....

Jag vet inte exakt vad jag vill ha sagt med det här inlägget. Eller jag vet inte riktigt hur jag ska få fram det snarare.

Vi måste inse att alla är olika i det avseendet att man mår bra av olika mat. Dieter är inte svaret på våra problem, bra mat och rörelse är det. Vi behöver förstå att vår välfärd är på bekostnad av andra. Vill vi fortsätta äta kött på bekostnad av att andra fortsätter vara fattiga och inte ha råd med mat? Eller skulle vi kunna ändra vårt sätt för att fler ska få mat? Är det inte något sjukligt hur mycket mat som finns och slängs medan folk svälter ihjäl, medan människor i andra delar av världen får vara glada om ett mål mat om dagen, så bråkar vi om vad och hur vi ska äta.

5:2 blir kanske bra om det drar ner konsumtionen lite. Dessutom propagerar den för mycket frukt och grönsaker.

Jag blir inte klok. Det är snurrigt i huvudet av dieter, vad som är bra för dig, ansvar för sig själv, konsumentmakt, politikernas ansvar att agera för en bättre värld som inte ska behöva konstant tillväxt, empati för hela världen....,

Vad tänker ni? Vad tycker ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar