25 augusti 2013

Måndagstipset: Afrikansk kikärtsgryta

Dagens tips i vår strävan till minskad köttkonsumtion hittade jag på vegetariskt.com och tycker den verkar mycket intressant. Dessutom råkar vi ha allt hemma :)

Innan jag börjar vill jag bara kommentera rättens namn, Afrikansk kikärtsgryta. Jag tror inte denna rätt representerar hela världsdelen :) så om ni inte har någon erfarenhet av mat från Afrika, ta inte detta för universell sanning ;).
Jag tillbringade tre månader i Zambia och åt inte kikärtor en enda gång, dock var många rätter tillredda med jordnötter på något vis.

Det är just jordnötterna som gör att jag tänker prova denna rätt idag och hoppas på att den faller hela familjen i smaken. Vi får se och en uppdatering kommer om det.

Till receptet...

Ingredienser 4 pers
300 g kokta kikärtor
50 g cashewnötter
2 burkar hela tomater (här tänker jag ta krossade. Anarkistiskt, jag vet)
3 msk jordnötssmör
2 dl grönsaksbuljong
1 hackad gul lök
curry
oregano
chilipeppar
salt 
svartpeppar
socker

Gör så här:
Stek löken i botten på en kastrull, häll i tomaterna och kikärtorna. Koka upp med buljongen och jordnötssmöret, smaka av med kryddorna. Koka ca. 10 minuter, häll i nötterna när en minut återstår.

Servera med cous-cous. (Även här avviker jag, då jag tänker servera quinoa till)

Ett till synes snabbt och smidigt middagsförslag - en vegetarisk kvart senare.

//Baldrick

I did not become a vegetarian for my health, I did it for the health of the chickens.

1 kommentar:

  1. Jag kan meddela församlingen att maten var en hit. Jordnötterna gav rätten en mycket god och fyllig smak.
    Även barnen slevade i sig utan tjafs och det bästa är... det blev matlåda :)
    //Baldrick

    SvaraRadera