23 augusti 2013

Vegetarian eller vegan. Vad ska jag välja? Dags för utmaning?

Förra året började jag med att äta vegetariskt minst en dag i veckan. Detta gick mycket snabbt över till att äta vegetariskt till största del. Jag försökte äta kött en dag i veckan istället. Men kött blev inte lockande överhuvudtaget. Jag tappade intresset för kött och valde istället att lära mig mer om att äta vegetariskt.

Ju mer jag läste på om hur industrin ser ut, desto mer kände jag att det var ett korrekt val från min sida att inte äta kött.

Att vara vegetarian valde jag av följande anledningar. Alla anledningar vägde lika tungt:
  • Köttindustrin är just en industri. Djuren föds upp enbart för att bli mat för oss. 
  • Det är mer utmanande att äta vegetariskt. Min matlagning utvecklas.
  • Äter jag vegetariskt får jag i mig mycket mer frukt och grönt och kommer bort från halvfabrikat av köttbullar och korv.
  • Barnen får en mer varierad kost och kommer själva kunna välja senare om de vill äta kött eller vegetariskt. De kommer ha sett att det är möjligt och inte svårt. 
  • Äter jag vegetariskt gör jag mycket för att dra ner mitt slitage på moder jord.
 Det är säkert fler anledningar, men det här är de jag kommer ihåg just nu.

Jag dömer alltså ingen som väljer att äta kött. Vill ni göra det och kan ni göra det utan att ha dåligt samvete så får ni göra det. Men snälla döm inte mig bara för att jag inte vill äta kött!

Jag hoppas att jag inspirera folk att testa att äta vegetariskt någon gång ibland och se hur lätt och gott det är. Jag hoppas att folk kanske ifrågasätter sitt eget slentrianätande av kött. Jag önskar att folk ser det jag ser och känner att man vill äta kött där djur har haft något sorts värde som är större än att de ska bli mat. Att man kanske känner att djuren har ett existensberättigande som är större än sin egen vana av vad man brukar äta.

Jag tycker att det är jobbigt att ha blivit ifrågasatt extremt mycket. "Varför äter du inte kött? Du låter väl ändå dina barn äta kött? Får du inte bristsjukdomar? Du äter väl ändå fisk och kyckling?" osv.....

Jag har funderat på sen jag valde att bli vegetarian igen om jag kanske skulle testa att bli vegan, men har inte orkat ta itu med det. Jag har känt att eftersom ett av mina argument till att vara vegetarian har med industrin att göra, så måste jag ta en ordentlig funderare på om vegan är ett alternativ. För ägg och mjölkindustrin är även det en industri som är grym för att ge oss människor så mycket ägg och mjölk som möjligt. Ännu en gång är det vår extrema konsumtion som tvingar fram denna industri. Men det är ju även reklamen och politiken som föder våra vanor och mönster. Det är en olycklig cirkel.

Hur som helst så såg jag en inspirerande föreläsning på youtube igår:
länk till youtube! Jag kan rekommendera alla att titta på denna. Det är en väldigt amerikansk föreläsning, men med det sagt så är det även mycket inspirerande!

Det återstår att se om jag kommer våga ta steget att testa 100% vegan. Kanske räcker det just nu med att jag tar bort allt gluten? Pga det har jag ju just nu lagt 5:2 på is.
En liten kommentar om detta måste jag skriva!
När dokumentären gick om 5:2 (Ät, fasta och lev längre), så tog den upp hälsoaspekten! Det var bra för hälsan med fasta. Forskning visade att det var bra gällande cancer, alzheimers, diabetes mm. Vad händer nu? Detta sätt att tänka på sin hälsa blir kidnappat av media och var och varannan dag slås det upp stora rubriker i tidningarna med recept och tips och massa "WOW, jag gick ner så här mycket i vikt!". Så helt plötsligt var det en bantningsmetod. Inte ett sätt att jobba med hälsan.
Skillnaden med denna och tex LCHF är att det finns forskning som visar att det är bra med att äta lite ibland. Att det gynnar cellerna. Att det inte bara skapas nya utan att de celler som redan finns rekonstrueras. Forskning gällande äta fett och protein visar ingenstans att det är bra för hälsan. Att vara smal är inte samma sak som att vara hälsosam.
Självklart förstår jag att 5:2 inte är en bra grej för folk som haft ätstörningar, men för de som inte haft dessa problem tror jag att det kan vara en bra väckarklocka att märka att mat är gott, att man inte behöver trycka i sig socker i mängder, att bli sugen, att känna hunger och längtan.
Men jag blir kräkfärdig över att folk väljer att använda det för att gå ner i vikt! Gör det för att det kan hjälpa dig att slippa cancer, diabetes osv. Gör det för din hälsas skull. Förstå att hälsa innebär att du ska äta bra kost och RÖRA PÅ DIG och ha en inneboende livsglädje i dig själv! Hitta vardagsmotion och hitta glädje i att röra dig. Att vara en snygg förpackning gör dig inte lycklig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar