28 september 2013

Återvinning är alltid bra. Eller?

Jag har skrivit om HMs återvinningskampanj tidigare. I veckan var jag på HM för att leta byxor till ena barnet. Vanligtvis köper jag gärna via tradera eller blocket, men sommaren har gjort att ungarna skjutit i höjden och det kändes bråttom att köpa byxor och med vanans makt blev det HM. Det där med konsumentmakt var inte i mitt medvetande just då.
Hur som helst, när jag står i kön, ser jag reklam i kassan: "Don't let fashion go to waste". Jag norpade åt mig en folder och tänkte att jag ska läsa på om det.
Det stod inte några direkta nyheter, jag hade redan läst det på DN för ett tag sedan.

Det som skiljer sig är en liten detalj. I DN står det att HM rekommenderar folk att lämna in hela kläder till Myrorna eller liknande organisationer. Tanken är att kläder som är trasig ska lämnas in menar de.

Hur kommer det sig då att det inte nämns i informationsfoldern? Där manar de bara till att lämna in kläder. Allt kan användas på något sätt:
  • återanvändning
  • återvinning
  • återbruk
  • energi
Så lite passande får du en 50kr check som du kan använda om du handlar för 300kr. Det är ju ett lojalitetskort. Se till att hålla kvar kunden och se till att de shoppar nya kläder.

Känner mig enormt dubbel till det här. Ja, det är jättebra att alla textilier som går återanvänds på något sätt. Men det känns verkligen som ett spel från en jätte för att få folk att tycka bra om de och fortsätta handla hos dem.

Men behöver de ens det? Jag är kritisk mot dem, ändå är jag där och köper kläder åt mina barn. Är ordentlig och tvättar de innan barnen får ta på sig de. "Det är så mycket gifter i dem", förklarar jag för de små. Någonstans finns ett dåligt samvete. Om jag måste tvätta de för jag är orolig för mina barn, hur sjutton mår de som fått sy kläderna för slavlöner?

Hur giriga är inte ägarna...När Kalla fakta frågade ut de gällande levnadslöner säger människan något i stil med: De har ju jobb. Om vi inte fanns där skulle de ju inte ha någon inkomst alls.

Ja, men då så! Empati hör inte hemma när det gäller ekonomi och tillväxt. Egoismen styr världen.Det är deprimerande! Säger som Bob Hund "Nu är det väl en revolution på gång?"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar