15 september 2013

Måndagstipset Bönburgare

Bönburgare vända i ströbröd. Förberedda för grillning!

För att uppmärksamma köttfri måndag tipsar vi varje söndag om ett vegetariskt recept. Allt för att ni ska hinna handla till måndag eftermiddag. Att äta vegetariskt i veckan är en bra start i att bryta mönster!

Denna söndag tipsar jag om ett recept som Gröna Kassen hade med i ett av sina utskick.

Bönburgare serverat med majonnäs

Du behöver:
2 burkar kidneybönor
Lök, majonnäs, bönburgare är förberedda. Nice!
hamburgebröd
sojagrädde
morot
tomat
ruccola
rödlök
vitlök
ströbröd
olja
tomatpuré
sojasås
sambal oelek
svartpeppar
salt

Gör så här:
Börja med majonnäsen: Vänd ner 0,75 dl sojagrädde i en smal bunke med höga kanter. Häll försiktigt i 2 dl rapsolja.  Kör med stavmixer samtidigt. Du kommer känna att det tjocknar. Pressa sedan ner en vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar.

För att göra burgarna: Skölj två burkar kidneybönor i ett durkslag och låt rinna av. Skala och hacka en halv rödlök. Den andra halvan kan du skära lökringar av och spara till serveringen. Fräs löken ett par minuter, så den mjuknar. Vänd ner bönorna i en bunke tillsammans med 1 dl ströbröd, 2 msk tomatpuré, 1 msk, sojasås, 1 tsk sambal oelek, salt och peppar. Rör om och mixa med stavmixer. Vänd sedan ner löken och blanda.

Häll ströbröd på en tallrik. Gör burgare och vänd dem i ströbröd (4-6 burgare är lagom med denna mängd). Stek några minuter eller grilla.

Servera med skivad tomat, ruccola, morotsstavar. Majonäsen är dressingen.

Supergott!

Just denna rätt förberedde jag till en grill/inflyttnings fest för ett par veckor sedan. Så jag kan tyvärr inte lägga upp någon bild på den färdiga rätten, då jag glömde bort det. Men det var supergott kan jag lova! Jag kan verkligen rekommendera att förbereda denna inför grillfester. Det var många som blev nyfikna på vad för burgare vi hade med oss. Nu kanske säsongen för grillfester börjar gå mot sitt slut, men ni kanske hinner med någon till eller så får ni försöka komma ihåg denna till nästa sommar!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar