20 oktober 2013

Måndagstipset: Gnocchi


Här kommer ytterligare ett tips på vad man kan laga för mat om man vill laga en vegetarisk rätt, exempelvis för att ha en köttfri måndag. Dagens recept fungerar lika bra som egenrätt, enkelt men gott, eller som tillbehör. Allt beror på vad man är sugen på och hur länge man vill stå i köket. 
Att göra gnocchi hemma är absolut inte svårt, men det tar lite tid. Det svåraste är nog att hitta rätt mängs mjöl. Det ska vara precis så mycket så att degen går ihop och inte är allt för kladdig. Receptet är ganska inprecist, mängden beror på vilken sorts potatis du har, och hur mycket gnocchi du gör. Man får göra lite på känsla helt enkelt, det kan egentligen bli fel. Tilll ca 3 portioner använde jag 4 stora potatisar.

Gnocchi 

 • Potatis
 • 1 ägg
 • Salt
 • Vetemjöl
 1. Koka potatisarna tills de är mjuka, ca 20 minuter.
 2. Pressa potatisarna i en potatispress, eller mosa dem med gaffel.
 3. Salta potatisen och  blanda i ägget.
 4. Ha i mjöl och rör ihop, det ska bli som en deg. När du har en deg som inte kladdar allt för mycket, och som du kan forma till gnocchis har du haft i tillräckligt med mjöl.
 5. Forma degen till små runda gnocchis, antingen genom att rulla degen till en lång längd som du skär i lagom stora bitar. Eller rulla varje gnocchi för sig. Tryck till bitarna med en gaffel på ena sidan, för att få den klassiska räfflingen.
 6. Koka gnocchisarna i lättsaltat vatten. De är klara när de flyter upp till ytan.
 7. Använd en hålslev för att lyfta upp gnocchisarna ur vattnet.
Det är jättegott att servera gnocchisarna med riven parmesanost och lite svartpeppar, och eventuellt lite pesto. Annars passar det även jättebra till en tomatsås, eller egentligen till vilken pastasås som helst, eller till grillad halloumi, eller zucchini. Kort och gott, ät det som du själv tycker passar till och som du är sugen på. Om man får gnocchi över, kan man steka dem i lite olja, tillsammans med timjan och svartpeppar, och servera dem med pesto och ruccolasallad, det är nästan det godaste sättet att äta gnocchi på tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar