28 oktober 2013

Måndagstipset: Sötpotatissoppa med kokos

I vår strävan mot minskad köttkonsumtion kommer här veckan recept i vår serie Måndagstipset.
Recepten läggs vanligtvis upp på söndagen så ni har möjlighet att planera och göra eventuella inhandlingar till måndagens middag. Dock visar det sig att skrivande ibland har svårt att komma ihåg detta enkla faktum. Jag kan inte enkom skylla på omställningen till vintertid, även om det är vad var och varannan pratar om just nu :)

Nåväl, här kommer i alla fall dagens middagstips.
Det är en soppa gjord på sötpotatis och kokosmjölk som de fundamentala ingredienserna.
Soppan går snabbt att göra och blir lika god dagen efter.

Det här behövs till 4 port.:

800g sötpotatis
2 msk strimlad ingefära
1-2 scharlottenlökar
chilifrukt
spiskummin
5dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
olja

Finhacka chili, lök och ingefära.
Koka upp en kastrull med vatten. Skala och tärna potatisen och låt koka 5 min eller tills potatisen är mjuk. Häll sedan av vattnet.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs ingefära, spiskummin, lök och chili i några minuter.
Häll över kryddblandningen och potatisen i en matberedare eller mixer och kör allt till en slät puré. Blanda i lite av buljongen vid behov så det går lättare att mixa.
Häll till sist tillbaka purén i kastrullen och blanda i resten av buljongen samt kokosmjölken.
Värm soppan rykande het och avnjut i höstmörkret.
Vill ni klippa över lite kryddgrönt rekommenderas koriander.

Smaklig spis!

//Baldrick
I am not a vegetarian because I love animals; I am a vegetarian because I hate plants     ~A. Whitney Brown

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar