24 november 2013

Måndagstipset: Färspaj med tomat- och morotssalad

Hej alla,
Här kommer denna veckas recept inför köttfri måndag.
Idag bjuder vi på en paj gjord på quornfärs. Har ni en egen favorit på köttfärspaj kan ni enkelt byta ut köttfärsen mot quornfärs.
Dagens recept hämtade jag från Bonniers Kokbok och pajen fick både min fru och far avnjuta.

Det här behöver du till en normalstor paj:

Pajdeg:
3dl mjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
400 g färs
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlök, finhackade
3 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1 tsk oregano
1dl rött vin eller vatten
smör/olja till stekning

Äggstanning:
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost (eller mer... )

Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa ihop mjöl och smör. Tillsätt vattnet och kör tills det blir en fast deg.
Tryck ut degen i formen, nagga och ställ in i kylen tills ugnen är varm.
Förgrädda pajskalet i 10 min.
Under tiden skalet står i ugnen fixar du fyllningen.
Fräs lök, vitlök och färs tills det fått lite färg.
Blanda i tomatpuré, sambal, oregano, salt och vin/vatten.
Koka ihop röran en liten stund så smakerna kommer fram.
Vispa ihop ägg och mjölk/grädde. Jag hade ingen grädde så jag ersatte det med en klick creme fraiche.

Bred ut fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen.
Fördela den rivna osten över pajen.
Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min.

Pajen serverades med en enkel sallad gjord på tomater och slantade morötter. Den dressades med en dressing gjord på olivolja, en skvätt vinäger samt salt och salladskrydda.

Ha en trevlig vecka!

/Baldrick

The beef industry has contributed to more American deaths than all the wars of this century, all natural disasters, and all automobile accidents combined.  If beef is your idea of "real food for real people" you'd better live real close to a real good hospital.  ~Neal Barnard

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar