22 december 2013

Måndagstipset: Grönsaksplättar med tomat- och äppelsallad

Veckans tips på middag är hämtad från Gröna Kassen. Vill man skära ner på sin köttkonsumtion men tycker det verkar svårt med recept och inspiration, så är ett mycket hett tips att prova på Gröna Kassens recept. De levererar inom Stockholm och Uppsala. Det finns inget krav på att prenumerera utan du lägger in vilka veckor du vill ha kassen levererad. Det passar oss perfekt då antalet personer som är hemma inte följer det mest logiska schemat.

Denna veckan tipsar jag om mycket smaskiga plättar baserade på kikärtsmjöl och zucchini. De har hög proteinhalt och innehåller inga animaliska produkter. Jag stekte plättarna i kokosfett, vilket var en höjdare.

För fyra personer behövs följande:
3dl kikärtsmjöl
3dl mjöl (dinkel eller vanligt)
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
8 dl havredryck
1 frp majs
1 st zucchini
3 msk olja


Blanda kikärtsmjöl, mjöl, bakpulver, paprikapulver, svartpeppar och salt i en bunke. Vispa ner havredrycken lite i taget och blanda sist i oljan.
Riv zucchinin och blanda ner den tillsammans med majsen i smeten.
Blanda runt i smeten ordentligt innan varje skopa så att det kommer med majs och zucchini i varje plätt.
Använd gärna plättjärn, för det är roligare :) Stek på medelhög värme och vänd plättarna när de börjat stelna och fått gyllengul färg.


Till plättarna passar en finfin tomat- och äppelsallad som görs på ett kick och gärna före gräddningen så den får stå och gotta till sig lite.

Detta behövs:

1 frp körsbärstomater
1 st äpple
1 st rödlök
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
0,5 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
ev 1 tsk agavesirap

Skala och finhacka rödlöken, dela körsbärstomaterna i halvor och tärna äpplet. Lägg i en skål och blanda ner olja, äppelcidervinäger, agavesirap, örtsalt och svartpeppar. Blanda runt ordentligt och låt stå tills plättarna är klara.


How wonderful it is that nobody need wait a single moment before starting to improve the world. ~Anne Frank

//Baldrick

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar