08 december 2013

Måndagstipset-storkok

Som jag skrivit om tidigare så gör vi storkok ibland. Så denna söndag tänkte jag lägga ett måndagstips om storkok. Ni kan sedan välja om ni vill bara ta en, några eller alla maträtter till ert kök. Det tog mellan 3 och 4 timmar i köket, men sen finns det mycket mat! Det går utmärkt att frysa in i portionsförpackningar, för att komma undan fulmaten som gärna blir ett lockande alternativ när inspirationen tryter.

Först och främst åker du och handlar, men inventera såklart vad du har hemma först. Du behöver:

Till pirogerna:
Schalottenlök
Vitlök
Olja
Quorn- eller sojafärs

Vitkål
Majs
Morot
Zuccini
Andra grönsaker du tycker om (ex paprika)

Vispat ägg

Mördegsplattor (gör egna eller köp, ligger i frysdisken).

Till lasagne:
Schalottenlök
Vitlök
Majs
Morot
Zuccini
Stjälkselleri
Lasagneplattor
Fetaost
Mozzarella
Krossade tomater
Parmesan
Mjölk, smör och mjöl till bechamelsås.

Till "gul" soppa:
Purjolök
Vitlök
Shalottenlök
Jordärtskocka
Pumpa
Sötpotatis
Vispgrädde  (valfri) (typ en dl vispad)
Buljong

Till rödrosa soppa:
Purjolök
Vitlök
Shalottenlök
Potatis
Rotselleri
Fänkål
Palsternacka
Rödbeta
Kålrot
Morot
Vitkål
Kålrabbi
Vispgrädde (valfri) (typ en dl vispad)
Buljong

Som du märker är det många varor som är samma i dessa rätter. Det underlättar inhandlingen tycker jag. Köp på stort lass av allt, så fördelas det efter bästa förmåga på alla rätter. Jag har vitkål och morötter i kylen kvar nu, men det är hållbart och går lätt att använda till att göra en coleslaw.

Så börja med att hacka grönsaker för glatta livet och lägg i skålar efter koktid och rätt. Köket blir fullt av olika kärl, men det är väldigt skönt att ha hackat klart allt! Jag brukar ta flera små skålar och lägga de olika sorters löken i, sedan tar jag de saker med lång koktid (ex morot, kålrot) och hackar, lägger de sedan i stora skålar. Sist tar jag de saker som inte har så lång koktid (zucchini), hackar och lägger i egna skålar. Har du inte tillräckligt med skålar, börja med att hacka det som inte har så lång koktid och lägg nederst i skålen och lägg sedan de med lång koktid överst. Då går det rätt så lätt att separera när du tillagar det.

I detta läge har du alltså 4 små skålar med lök, 4 skålar med långkok grönsaker, 4 skålar med kortkok grönsaker. Du har även en tallrik med riven ost och uppskuren mozzarella. Saker och ting får ta plats, belamra köket, köksbord osv.

Soppor
Ta ut mördegsplattorna från frysen och lägg ut på plan yta, så de tinar till när du är klar med sopporna.
Ta två stora kastruller, i med olja, när det är varmt i med löken (inklusive purjolöken) och fräs. Det ska bara mjukna, inte få färg! Sen i med de långkokta grönsakerna. Häll på vatten så det täcker grönsakerna och i med buljongtärning eller buljongpulver. Jag gör alltså båda sopporna samtidigt. De tillagas på samma sätt, så för att göra det smidigare så kör jag båda samtidigt.
   När det kokat en stund häller jag i de grönsaker som är kvar med kort koktid. När allt kokat klart (är mjukt, lossnar från sticka) och är avsmakat med salt och peppar så tar jag fram handmixern. Det här är valfritt, men jag tycker om att göra soppan slät. Båda sopporna mixas och sedan rör jag ner ungefär en dl vispad grädde i varje. Vill man inte mixa eller om man inte har en mixer så går det utmärkt att äta den som den är, men då skulle jag nog inte ha i vispad grädde.

Sopporna får svalna på balkongen.


Den gula soppan (pumpa, jordärtskocka, sötpotatis).


Den rödrosa soppan (rödbeta, morot, potatis mm).


Pirogerna
Sätt ugnen på 200 grader C.
Ta fram två stekpannor/grytor. Häll olja i båda, när oljan är varm, i med löken. Sedan, i den ena stekpannan där det ska bli grönsaksröra; häll i de långkokta grönsakerna först. I den andra häll i quorn/sojafärsen. Rör runt i båda och lägg i de mindre långkokta grönsakerna efter ett par minuter i den pannan med grönsaksröran.Smaka av med salt, peppar, tomatpuré, paprika krydda etc.
   Kavla ut mördegsplattorna och lägg i fyllning på ena delen. Den andra delen viker du över fyllningen. Använd en gaffel för att trycka runt kanterna. Gör så tills degen och fyllningen är slut. Har du fyllning över kan du frysa in den och använda senare. Lägg alla pirogerna på plåtar och pensla de med ett uppvispat ägg. Sätt in i ugnen och låt de gräddas tills de är gyllenbruna, ca 20 minuter. 

Tänkte inte på att ta bild när de låg på plåten, så ni får hålla till godo med bild på när de är packade för frysen.


Medan de gräddas är det dags för lasagnen:

Lasagne
Ta en stekpanna (går bra att använda den du gjorde grönsaksröran till pirogerna), i med olja, när det är varmt, i med löken, sen i med de långkokta grönsakerna, efter en stund häll i krossade tomater. Häll rätt så omgående i de mindre långkokta grönsakerna och bryt ner ett eller två paket parmesan och rör om. Smaka av med salt och peppar. 
   Gör nu en bechamelsås. Sök på det om du inte kan det. Jag brukar bara ta en klick smör, nån matsked mjöl och närmare en liter mjölk och röra röra röra. Det är tricket för att inte bränna i botten på kastrullen.
   Ta fram en djup plåt eller ugnsform och bygg lasagnen. Smöra eller olja i botten, sen lasagneplattor, sen röra, strö mozzarella på röran, sen lasagneplattor, på med bechamelsås, sen grönsaksröran igen. Gör så tills det är slut. Viktigt att du avslutar med plattorna överst! Jag brukar kunna göra två varv om jag inte gör så tjockt lager med såsen. Det är en smaksak hur mycket pasta man vill ha i sin lasagne. Avsluta som sagt med plattor, på med sista bechamelsåsen och strö över parmesanen. (Du kan såklart ta någon annan ost också.) Ställ in i ugnen när pirogerna är klara och låt stå på samma temperatur (200 grader) i ca 20 minuter.

Mums med lasagne!
När allt svalnat är det bara att paketera in i lådor och frysa in. Jag hade stora burkar med lock på, såna klassiska syltburkar. Det blir ju vakum i dessa, så jag hällde soppan i dessa och ställde in i kylen när det var svalnat. Sopporna håller utan problem hela veckan i kylen, plus att de inte luktar något när jag har det locket på. Man får vara innovativ när det kommer till förvaring av mat ibland.

Här ser ni de burkarna jag menade...Lycka till!

Hoppas ni kan känna inspiration för att göra storkok. Det behöver ju inte vara det här som jag gjorde, ni kan ju välja helt själva. Men det finns ett värde att lägga ner en hel del tid en dag, för att slippa göra det varje dag i veckan istället. Sen behöver man ju inte göra detta varje vecka heller, men nån gång då och då är det faktiskt riktigt behagligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar