29 december 2013

Vart ska jag börja???

Här har jag hamnat

ute på landet

långt bort ute i skogen

sådär långt att ens nära och kära faktiskt drar sig från att komma ut.

I ett vackert torp som är över hundra år gammalt. Mina kära morföräldrar har bott här till inte alls så länge sedan, De är faktiskt 88år gamla, så det var inte helt lätt på slutet, innan de bestämde sig för att flytta in till stan.
Så nu står jag här i ett torp som är över hundra år gammalt, min syster ska flytta in i storstugan, den också långt över hundra...
Min morfar restaurerade båda stugorna under 70-80talet för att de skulle bo här. Och Lilla stugan (som jag nu bor i) för att deras barn och barnbarn skulle hälsa på och kunna bo i om det behövdes, vilket det också har behövts under perioder.

När jag var liten spenderade jag och mina systrar alla våra skollov och somrar i denna stuga med mormor och morfar i storstugan. Mormor stod för matlagningen och morfar klippte gräset så vi kunde spela krocket och leka. Vi plockade smultron i backen och stod i hallonlandet med högsta stövlarna och letade efter de godaste hallonen. Det var härliga tider och fina minnen.

Så nu bor jag alltså i en stuga utan toalett och dusch. Flugor har lagt ägg någonstans i väggarna så det kommer ständigt nya flugor varje morgon och kväll i sovrummet. I Storstugan finns det möss i köket, ett kök som dessutom behöver renoveras. Toaletten måste spolas på ett visst sätt annars står den och rinner tills tanken är full. Kaklet faller nästan ner i duschen och tapeterna buktar sig längs väggarna. Båda stugorna samt garagelängan behöver målas om alternativt bytas panel. Min skorsten gick inte igenom besiktningen och behöver ett tak! Nämnde jag att det är en fuktskada i tvättstugan, golv i hall och tvättstuga är upprivet och nu står en avfuktare där och surrar.
I garagelängan finns ett rum som vi kallar för vävsstugan, mormor har på senare tid använt vävstugan till att förvara pantburkar och glas mm som ska till miljöstationen. Igår sorterade jag bland hyllorna och hittade bland annat tre febertermometrar med kvicksilver, två rakhyvlar och ett trasigt spegelglas. Här ska jag ha min verkstad tänker jag, städa upp, plocka ner vävstolen och beställa hem en drejskiva!
Nästa rum är vedbod och snickarverkstad, här har morfar huserat när han fick iordning husen. Man kan också se att här har varit ordning en gång. På väggarna sitter krokar på rad med konturer från verktygen som ska hänga på sin plats. Vart verktygen har tagit vägen är svårt att lista ut, kanske under det 5cm tjocka lagret med sågspån? Eller i mormors kök?
I själva garaget huserar inte bara bilen utan också åkgräsklippare, två gräsklippare, jordfräs, handfräs två trimrar, två motorsågar, en del handverktyg för trädgården, räfsor, spadar, snöskyffel, x antal motoroljedunkar mm... Av någon anledning finns två av mycket, varav den ena inte fungerar.

Ja just det! Det är ju en underbar tomt till detta paradis, hela 5000kvadrat. Med två trädgårdsland, ett land som en gång varit, två hallon land, sex vinbärsbuskar, tre krusbärsbuskar, ett åkeröträd, några hasselbuskar, två syrenhäckar och x antal ölandstokar! Allt överväxt, förväxt och undernärt på en och samma gång.
Ett växthus som håller på att falla sönder och samman.
Det behövs grus till garageuppfarten så att inte bilen fastnar i gyttjan, men vägen upp till huset är så dålig att vi bestämt att inte beställa förrän tjälen gått i marken, så inte den tunga grusbilen kör sönder vägen. Det blir översvämning mitt emellan husen så vi skulle behöva dränera.
Brevlådan har snart rostat sönder, morfar har köpt en ny men den var bredare än den förra och fick alltså inte plats i lådlängan så den gamla får hänga kvar, den nya ligger i vävstugan...
Förra vintern föll ett träd uppe i backen halvt ner, det står halvt kvar fortfarande.

Det finns också ett hus som vi kallar tvättstugan. Tanken var förstås att det skulle vara en tvättstuga här, men vatten har aldrig dragits in. Det används som förråd till utemöblerna, diverse krukor och planteringsdon.

Jag vill Jag vill Jag vill!!! Men har lite svårt att fatta vart jag ska ta första spadtaget.
Katten vet vart jag ska börja. På hakan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar