22 januari 2014

Första Spadtaget!

Nu är det i rullning... Första spadtaget blev faktiskt helt bokstavligt ett spadtag!

Det har varit en så mild vinter (tills för en vecka sen) att jorden inte haft tjäle, så jag har grävt upp de två trädgårdslanden, haft i både kompost och löven som har föll i höstas. Tips från mamman då löven gör jorden mer porös eftersom den annars är väldigt lerig. Jag bytte tändstift i jordfräsen och har börjat fräsa upp det helt igenvuxna landet längre upp på tomten. Sedan kom minusgraderna tillbaka med en del snö, så jag hann inte klart, men det får lov att ta lite tid. Det blir ganska stort. Det är väl bara att tacka växthuseffekten för de generösa graderna!

FröKatalogen från Lindbloms Frö har dimpt ner i den rostiga brevlådan. Jag har tittat igenom och har världens planer för vad jag ska plantera både i land, rabatter och krukor. Tillsammans med min mor har jag gjort en jättebeställning. Jag ska ha morötter, rödbetor, polkabetor, palsternacka, rödkål, spetskål, bondböner, ärter, tomater, paprika, lavendel, röd solhatt, solrosor, ringblomma och mycket mera.

Systra mi, som ska flytta in i storstugan, har dragit hit städpatrullen, typ fyra gånger! Storstugan har blivit skrubbad från topp till tå och utrensad på en massa skit, rent utsagt. Hon har tvättat gardiner och gamla kläder, slängt det som varit uttjänat och rensat ur skåp och lådor. Men det blir väl så när man blir äldre, Synen blir sämre och orken tryter.
Om fyra veckor kommer flyttlastet :)

Luftavfuktaren har gjort sitt, det är nu helt torrt i golvet och väggarna i hall och tvättstuga. Det är otroligt skönt att slippa det surret. Dessutom vart jag också helt uttorkad av den. Nu väntar jag bara på att de ska komma och lägga nytt golv. Jag är tvungen till att ha elementen på så det inte ska frysa i rören nu när det är helt oisolerat. Trettio år gamla element, mycket energieffektiva!

När det blir så här kallt går mycket av min tid och energi åt till att hålla värmen.  I största mån vill jag värma upp stugan med vedspisen. Det blir alltså en hel del vedklyvning på det dagliga schemat. Vilket i sig gör en ganska varm. Det är hårt arbete. I sovrummet är det ca sexton grader när jag vaknar, på nedervåningen är det mellan tolv och fjorton grader. Så det är bara att klä på sig och börja elda. När jag sedan lägger mig är det ca nitton grader i sovrummet, på nedervåningen har det hunnit bli betydligt varmare. Men det gäller att vara hemma för att kunna elda. Jobbar jag sen kväll, måste jag vara uppe och elda en stund innan jag kan gå och lägga mig.
Man kan se på hur en katt ligger, hur varmt det är. Är katten utsträckt raklång är det väldigt varmt, är katten ihopkrupen med svansen omlindad framför nosen är det kallt. När katten då hoppar upp i sängen och kryper ihop sig ovanpå mig, som ligger i någon form av fosterställning, då vet jag att det är ruggigt kallt. Vanligtvis ligger han mellan mina fötter, de brukar behöva lite extra värme. På morgonen ligger han oftast utsträckt längsmed mina ben.

I februari ska jag gå in på ett nytt schema på jobbet, där jag bara jobbar halvtid. Tanken är att jag ska få igång min verkstad i vävstugan. Men också borde jag få bättre tid till allt som behöver ses till här på den lilla gården. Med stöd från min syster och mor kommer det att bli super!


1 kommentar:

  1. Det ska bli så spännande att följa dig och hur det går med odling, hus och verkstad!

    Tycker att det är så häftigt att du vågar leva efter dina drömmar! Det är så många som säger "Jag skulle vilja göra si eller så, men.... " Du är modig och stark som går din egen väg. Tack för inspirationen du ger.

    SvaraRadera