19 januari 2014

Måndagstipset: Spaghetti med tomatsås

För att underlätta planeringen inför nästa vecka och samtidigt slå ett slag för vegetarisk föda kommer här veckans recept: Good old spaghetti med tomatsås.

Det behöver inte vara krångligt att laga god mat. Det behöver inte ens ta speciellt lång tid.
Den här måltiden tar så lång tid som det tar för pastan att blir klar ungefär.

Detta behövs för 4 pers.
(alla grönsaker som tillreds från färskt tillstånd ska naturligtvis sköljas först) 

1 vitlöksklyfta
1 purjolök
1 msk olivolja
300g färska tomater eller en förpackning krossade dito
1 röd paprika
ev 1/2 liten spansk peppar
2 dl grönsaksbuljong (2 dl vatten + 1/2 tärning)
salt
spaghetti
cayennepeppar
1/2 tsk socker
1 msk färska oreganoblad (funkar finfint med torkad också, trust me)

Har ni en långsam spis, dvs. en som snittar 100m på över 10s, så kan ni börja med att slå på pastavattnet innan ni går vidare.
Hacka eller pressa vitlöken och skär purjon i fina strimlor. Skär tomaterna i vardera åtta bitar. Om ni använder krossade tomater föreslår jag att ni inte försöker skära förpackningen i åtta biter dock. Även om ni skulle lyckas så är det inte så smidigt och använder ni tomater i konservburk är det inte knivvänligt heller. Risken finns dessutom att ni kan bli betraktade som lite smått tokiga.
Nåväl, tillbaka till maten.
Rensa paprikan och skär den i smala strimlor och finhacka pepparfrukten, som också den har fått sig en omgång av urkärningsmanövern.
Fräs vit- och purjolök i olja en liten stund och tillsätt sedan tomaterna, paprikan och pepparn samt buljong. Väljer ni att använda torkad oregano föreslår jag att ni lägger i den nu också. Den färska kan vänta tills strax innan servering.
Täck med lock och låt koka i allt mellan en kvart och 15 minuter.
För er som har en snabb spis så kan det vara dags att slå på pastavattnet här. Om pastan tar 7-8 minuter så borde ni hinna få diväteoxid-molekylerna att lämna sitt flytande tillstånd och övergå i gasform på 5-6 minuter.
När vattnet till pastan har börjat koka så lägger ni i pastan. Koka enligt paketets anvisning och mängden avgör ni själva. Jag blandar pastan med såsen innan servering vilket gör att det går åt lite mindre sås per pastaenhet = billigare eftersom matlådan kan innehålla dagens rätt under fler dagar.

Smaka av såsen med cayenne, salt och socker.
När allt är klart och pastan har fått rinna av, blanda såsen med pastan och rör runt försiktigt.
Servera med en sallad och ditt favoritkranvatten. Mitt är från kranen i köket.

Ta till sist en bild på rätten, lägg upp den på Instagram och tagga den #ekovaltliv

Så där! Nailed it.

Dennis: Listen, strange women lying in ponds distributing swords is no basis for a system of government. Supreme executive power derives from a mandate from the masses, not from some farcical aquatic ceremony.
King Arthur: Be quiet!
Dennis: Well you can't expect to wield supreme executive power just because some watery tart threw a sword at you.

//Baldrick


1 kommentar:

 1. Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

  SvaraRadera