24 januari 2014

Maxad förvirring

Jag vet att jag kanske ger mig ut på hal och tunn is just nu. Jag vet också att jag kanske skriver om det hela lite sent (men jag har legat däckad i förkylning och inte haft någon kraft för mer än TV-tittande).

Det jag ska skriva om är Max och deras brev till sina medarbetare, men även diskutera lite grand om deras koldioxid kompensering.

Jag är inte säker på vad min åsikt är, så det kommer vara mycket "å ena sidan, å andra sidan".

Bakgrunden är följande:
Tidningen Etc skriver om hur ledningen i ett månadsbrev till personalen "uppmanar" sin personal till att rösta på Alliansen. Vinner S+V skulle det innebära en katastrof, då restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften kommer höjas menar Richard Bergfors. Det blev stor uppståndelse i media där det diskuteras om Bergfors hotar sin personal eller inte. Det gick att läsa om detta både på Etc, DN, Aftonbladet och säkert flera andra tidningar, men jag orkade helt enkelt inte sitta och läsa i princip samma artikel och slutade leta...

Så frågan är om det här var ett hot från Bergfors eller inte? Det var ju inget tydligt hot, det hade varit något! Men kan det ses som ett indirekt hot eller möjligtvis ett maktutövande? Även om Bergfors gått ut i media och sagt att det var oturligt och inte meningen att uttrycka sig så, så är ju skadan redan gjord. Skadan består bland annat i att personalen känner olika saker, men även att Max tappar kunder. Det har startat grupper på Facebook, som uppmanar till bojkott. Frågan är om de dessutom vinner kunder? Alliansvänliga som aldrig ätit på Max kanske söker sig dit nu när de tycker sig hittat en allierad?

I Aftonlbladet fanns det en intressant faktaruta där det framkommer att ägarna till Max har uttryckt sin partipolitiska åskådning förr:

Max+regeringen=sant

Almedalsveckan 2010: Max bjöd alla deltagare på hamburgare, med vd:n bakom grillen.
Oktober 2011: Dåvarande arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) besöker Max för en presskonferens om restaurangmomsen.
Januari 2012: Restaurangmomsen sänks från 25 procent till 12 procent. Snart drar Max igång den prisade reklamkampanjen Moms Filibabba.
Februari 2012: Max skickar presentkort på hamburgare till alla riksdagsledamöter för att tacka för sänkningen av restaurangmomsen. Tilltaget polisanmäls för misstänkt mutbrott.
Maj 2012: Max berättar att de skapat 200 nya jobb sedan sänkningen av restaurangmomsen. Dessutom genomför restaurangen en marknadsundersökning för att se hur mycket billigare en dagens lunch blivit på svenska restauranger sedan momssänkningen.
April 2013: Max vd Richard Bergfors intervjuas i Besöksliv och säger att restaurangmomsen fått företag att satsa.
Januari 2014: Max skickar ett brev till sina anställda där de varnar för katastrof om S och V vinner valet och därmed höjer restaurangmoms och arbetsgivaravgifter för unga.
 källa

Notis: Märk väl att det var till alla riksdagsledamöter det skickades ut presentkort. Riksdagen är alla partier i proportion till hur valet gick. Även Almedalsveckan, var det alla partier som fick hamburgare.

Jag måste erkänna att jag ändå tycker att det är uppfriskande att ett företag kan stå för sina politiska åsikter. Dock blir det en svår balansgång att gå för de berörda, så att det inte blir ett felaktigt maktutövande.

Jag kan bara gå till mig själv när jag gick på gymnasiet och började jobba extra på posten, sen ICA. Hur jag sedan fortsatte arbete på ICA efter studenten. Hade min chef på veckomöten eller via brev uttryckt en oro över antalet arbeten om det blir regeringsskifte, så hade det nog påverkat mig och mitt val av vilket parti jag skulle rösta på.

Jag har alltid gillat att handla min snabbmat på Max av tre anledningar:
 • De klimatkompenserar
 • De har koldioxidmärkning.
 • De har trevliga barnleksaker som är pedagogiska och användbara.
Bland annat står det tydligt på deras hemsida:
För Max är miljöarbete betydligt mer än bara klimat. Vi arbetar löpande med stort och smått. Allt ifrån den stora posten energiförbrukning till minskat användande av kemikalier, effektiv maskinanvändning, smarta servetthållare, minskat användande av kartong, totalt batteriförbud i våra leksaker och mängder av andra åtgärder. Det går att berätta om ytterligare 100-tals små och stora åtgärder men det viktigaste är att det är ett arbete som sker kontinuerligt. Beslut som tas för att utveckla vår verksamhet föregås av utredningar om vilka miljökonsekvenser detta kan förorsaka.
källa

Max känns genomtänkta och därför är jag nog mest besviken över att Bergfors inte tänkte längre när han skrev det numer berömda månadsbrevet.

När jag ändå är inne på Max kommer vi då till klimatkompensering, som jag finner som ett intressant och svårt ämne.

På en av kurserna förra terminen berättade läraren om ett nytt forskningsprojekt som var i startgroparna, ett om trädplantering som klimatkompensation. De två som skulle göra forskningen hade upptäckt att man exploaterade mark i Afrika, i naturreservat och planterade tall. Ännu ett exempel på hur väst fortsätter exploatera sina forna koloniländer lät det som med andra ord. Jag har sökt runt på nätet för att se om jag kan hitta något intressant om just detta med trädplantering som går fel:

Först stötte jag på ett om plantering i Mocambiquie som gått fel. Det hade tidningen Filter skrivit om, men jag kunde inte komma åt artikeln, bara en blogg som nämnde om artikeln i berörd tidning. Även kyrkans tidning berörde ämnet.

Jag var inne på vi-skogens hemsida och läste lite och blev glad över att se att de hade en definition över vad agroforestry innebär:


Ett jordbrukssystem där fleråriga trädväxter integreras med grödor och/eller djurskötsel inom ett markområde. Agroforestry har både ekologiska och ekonomiska fördelar. Agroforestry kan förse bondefamiljer med de så kallade fem F:en: Food ( mat), Fuel (bränsle), Fodder ( foder), Finance (finansiering) och Fertility (bördighet).
källa

Afrikagrupperna  skrev om problematiken om landgrabbing och hade dessutom en länk till en rapport från UNAC, som heter "Lords of the land".

Sveriges radio har gjort ett reportage år 2012 som finns i textversion och behandlar Arlas miljömärkning.

Inget av det här ger mig svar på vad för sätt Max klimatkompenserar. Vad för skog planterar dem? Jag hittar inget tillfredsställande på deras hemsida heller. Men jag har tur när jag söker och hittar en uppsats som heter Max, en maxad miljö, som några studenter skrivit.

I denna uppsats får jag bekräftat några saker som jag redan vet:
Skogsplantager kan påverka ekosystemet i och med att träden behöver så mycket vatten, så minskar vattenmängden i vattendrag i området. Näringsämnen i jorden förändras i och med odlingen och exakt hur det påverkar arter och artrikedom vet man inte.

Men jag får även ny information:
 • Max planterar  150 000 träd per år. (Lika stort som 1300 fotbollsplaner)
 • Max samarbetar med zeromission, som verkställer planteringen och de är certifierade av Plan vivo, som jobbar för agroforestry.
Men två frågor kvarstår, som även nämns i uppsatsen:

 • Hur skyddar man den planterade skogen från avverkning? Lyckas man inte med det har man ju inte klimatkompenserat. Träden måste stå där minst 15-25 år för att binda 1 ton koldioxid.
 • Hur får man med och hur lär man upp lokalbefolkningen?
 Jag kunde inte hitta vad för sorts träd som planteras, men jag hoppas verkligen att det är träd som passar in i miljön.

Min spontana reaktion är att agroforestry är bra, att det ser till försörjningen hos de småskaliga bönderna. Jag har oerhört svårt att förstå hur man kan rättfärdiga stora plantager av snabbväxande träd i exempelvis Afrika. Då kan man väl lika gärna plantera här i Sverige? Det är ju verkligen ironiskt om man ska köpa en hamburgare (eller kaffe) och tro att man gör rätt för sig för att det klimatkompenseras om själva klimatkompenseringen innebär att folks överlevnadsmöjligheter försvåras på grund av trädplantering.

Men hur det än är så kan jag känna att det är svårt för mig att bli vän med att jag "köper mig fri". Självklart köper jag hellre Max än exempelvis Mc Donalds då Max har bättre miljötänkande. Men grundproblemet är väl ändå att vi konsumerar för mycket? Det förstår jag att Max inte kan göra så mycket åt, men det är min mening. Istället för jobb som innebär mer och mer konsumtion så kanske jobben ska komma i olika tjänsteyrken, som inte innebär onödig belastning på miljön?

En intressant detalj är att det på zeromissions sida är olika företagsloggor, deras olika samarbetspartners.
källa: http://www.zeromission.se/


  
 Arla, som Sveriges Radios reportage från 2012 handlade om. Undrar om Arla ändrat sin samarbetspartners sedan dess eller om det fortfarande är zeromission?

Det blir något jag får kolla upp mer senare!

Nu är min förkylda hjärna helt slut och jag ska ta och vila lite innan mannen kommer hem efter en veckas kurs.

Jag är ledsen om jag inte kom till någon bra slutkläm, känner att det här inlägget kan vara ett av mina virrigaste. Det är som att ni här har fått en inblick i hur det går till när jag letar information och vad jag tänker när jag går igenom allt.

Nåväl, önskar er en trevlig helg.

Rösta på det parti du tror kommer leda Sverige och Sveriges medborgare bäst. Det viktiga i min mening är att du går och röstar och visar stöd för demokratin som vi faktiskt har.
”Ett jordbrukssystem där fleråriga trädväxter integreras med grödor och/eller djurskötsel inom ett markområde. Agroforestry har både ekologiska och ekonomiska fördelar. Agroforestry kan förse bondefamiljer med de så kallade fem F:en: Food ( mat), Fuel ( bränsle), Fodder ( foder), Finance (finansiering) och Fertility (bördighet).” - See more at: http://www.viskogen.se/vad-vi-gor/vart-bistandsarbete/agroforestry-sa-fungerar-det/#sthash.TW9pgyeV.dpuf

”Ett jordbrukssystem där fleråriga trädväxter integreras med grödor och/eller djurskötsel inom ett markområde. Agroforestry har både ekologiska och ekonomiska fördelar. Agroforestry kan förse bondefamiljer med de så kallade fem F:en: Food ( mat), Fuel ( bränsle), Fodder ( foder), Finance (finansiering) och Fertility (bördighet).” - See more at: http://www.viskogen.se/vad-vi-gor/vart-bistandsarbete/agroforestry-sa-fungerar-det/#sthash.TW9pgyeV.dpuf

4 kommentarer:

 1. Intressant inlägg!
  Jag tycker att politik inte är något som en chef ska diskutera med sina anställda, oavsett vilken ideologi man tillhör. Det kan få anställda och känna sig illa berörda, och vad en anställd röstar på är inget som chefen har något som helst med att göra.

  Sedan tycker jag att det är synd att moms-sänkningen i sak inte lyfts fram mer. Det är ju en reform som varit oerhört dyr och genererat otroligt få jobb. En undersökning som gjorts av IFAU visade att varje jobb som genererats kostat 1,6 miljoner kronor. Det finns oerhört många bättre och mer kostnadseffektiva sätt att generera fler jobb. Därför tycker jag att det är extra sorgligt att en företagsledare går ut och förespråkar en sådan reform. Oavsett var man befinner sig ideologiskt, borde man inse att 1,6 miljoner per jobb är ganska mycket pengar, och inte något som borde hållas fast vid.

  När det gäller klimatkompensationen, har jag läst en artikel om att trädplanering egentligen bara är som att sätta på ett plåster. Det skapar till och med kanske mer problem än det minskar utsläppen. Istället borde företagen köpa utsläppsrätter, eller jobba för att faktiskt minska konsumtionen. Alltså arbeta vid källan istället.

  Men, detta är bara mina tankar i ämnet :-)

  Kul att det varit så många uppdateringar denna vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är ju mer eller mindre politik och ideologi, så det kommer på något sätt alltid komma upp. Däremot är det otroligt viktigt att man som chef inser sin maktposition och är försiktig med vad och hur man säger saker till sina anställda.

   Håller med om att det är tråkigt att en diskussion om momssänkningen inte kommer upp. Den borde ju komma fram nu åtminstone. Om en chef uttrycker i media om och om igen att de har kunnat anställa si och så här många och att de jobben är hotade om momsen ändras (och arbetsgivaravgiften) så borde man väl börja gräva och se om han har rätt? Skapar det jobb eller gör det att cheferna får mer pengar, eller skapar det kanske fler "vita" jobb? Jag tror ju att de som jobbar i restaurangbranschen har det lika stressigt som förut.

   Ja, min känsla med klimatkompensering är att man "köper sig fri", dövar sitt dåliga samvete lite, men frågan är hur mycket det hjälper? Dock är det ju bara min känsla, varför jag letade efter lite mer fakta. Skulle jättegärna få ta del av den artikeln du nämner!

   Angående att det är många uppdateringar... det har sina fördelar med att vara ensam hemma och sjuk. =) Min enda kontakt med omvärlden är via nätet. Mannen kom hem igår, han har typ hål i huvudet nu. Jag har i princip pratat non stop med extremt hes röst. Vad har jag pratat om? Alla häftiga dokumentärer och serier jag sett denna vecka. =)
   Mår, peppar peppar, bättre nu och hoppas att det fortsätter på den vägen.

   Radera
 2. Hej!
  Kul att du hittat Afrikagrupperna och rapporten Lords of the Land. Här en debattartikel vi skrev med Klimataktion om frågan i detta fallet Arlas planteringar i Mocambique. Om du vill veta mer kan du lätt hitta Sveriges Radios dokumentärer om detta.
  http://www.vf.se/asikter/debatt/vi-maste-na-egna-miljomal-sjalva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Ska kika på det i helgen.

   Radera