04 februari 2014

Vet du hur Sverige styrs?

Jag tyckte att jag hade ganska bra koll på hur Sverige styrs. Det hade jag också, på nationell nivå. När det sedan kommer till EU (som ju faktiskt Sverige blir styrt ifrån) och lokalt (kommun/landsting/regionförbund) så har jag upptäckt att jag faktiskt har rätt så dålig koll.

Så just nu läser jag boken som tillhör kurslitteraturen. Men jag kollar även in en hel del sidor på nätet som sitter med en hel del matnyttig information:
Till exempel den här eller den här, som på kortfattat sätt beskriver hur det fungerar i Sverige. Det jag förstått är också att det inte finns ett helt enhetligt system i Sverige och att det är en av anledningarna till att man inte riktigt vet hur det ser ut. Vad gör till exempel regionförbundet i Uppsala län? Hur länge har det funnits och hur många regionförbund finns det i Sverige? Kommer regionförbunden göra det lättare eller svårare för landsbygden?

Politik och förvaltning går att hitta överallt i media om man väl har fått upp ögonen för det. På Sveriges radio har vi bland annat fått lyssna på två korta inlägg i veckan (på föreläsningarna):


När vi ändå är inne på EU. Vet ni om (för en statistik-nörd är det här helt underbart) att det finns som ett Europeiskt SCB, som heter Eurostat???!!

Är man vilsen när det kommer till EU-valet som närmar sig, så kan man gå in och läsa lite om Europaparlamentet och förhoppningsvis bli mindre vilsen och därmed rösta i maj!

Stockholms läns landsting går ut med ett brev om att man ska tänka på vad man röstar på. Röstar man för maktskifte så kan du förlora jobbet kan man läsa (i alla fall så jag tolkar det).
Till dig som jobbar inom sjukvården i Stockholm vill jag därför rikta en uppmaning. Många frågor är viktiga för en bra sjukvård. En av de mest centrala handlar om jobben. Rösta inte fram en vänsterregering som vill chockhöja arbetsgivaravgiften för unga som jobbar i Stockholms läns landsting. Gör det inte dyrare att anställa nyexaminerade undersköterskor och sjuksköterskor. Rösta inte bort sjukvårdens unga medarbetare.
Jag har ju tidigare skrivit om min tveksamhet gällande Max och deras månadsbrev till sina anställda.

Jag tycker att det är viktigt att det finns läge för diskussion i en demokrati. Men "öppna brev" eller "månadsbrev" är  inte vad jag skulle se som öppna för diskussion. Det är snarare ett maktutövande av den som sitter på makten att hota med konsekvenser om man inte röstar för.....

Så apropå debatter och landsbygd... miljöpartiet och centern har ju just nu en diskussion om landsbygden och vilket parti som verkligen är ett parti för landsbygden.

På SVT finns en av dem, sedan har jag hittat den andra i Värnamo Nyheter. Jag är osäker på om den tredje varit ännu, kan inte hitta den.

Det är lite intressant ändå. Här är två partier som ändå säger sig prata om landsbygden. Dock la ja upp klippet från SVT på ett forum för lantbrukare på Facebook. Det rasslar in kommentarer och de är bittra. Hur ska miljöpartiet och centern göra för att få lantbrukarna att känna att partierna faktiskt pratar för och med dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar