16 mars 2014

Måndagstipset: Bulgursallad med yoghurtsås

God dag min kära vänner av miljö och kloka tankar.
Dagens tips på middagsmat är en egenkomponerad sallad gjord på bulgur annat smått och gott. Ni kan självklart frångå receptet och blanda i egna favoriter.

Tiden det tar att göra denna måltiden bestäms egentligen av koktiden för bulgurn. Allt annat hinner man med att göra under tiden.
Till en stor sallad som räcker till 4 personer och ett antal matlådor behövs:

4dl bulgur som kokas enligt förpackningen
1 näve babyspenat
1 näve machesallad
1 bukett broccoli
10-15 st baby plommontomater
2 morötter
1 äpple

Yoghurtsås
2dl yoghurt av typen grekisk eller turkisk
1-2 tsk fransk senap
1tsk paprika
salt
peppar

Börja gärna med yoghurtsåsen så den kan få stå och vila en stund.
Blanda yoghurt, senap och paprika. Smaka av med salt och peppar. Klart.

Koka bulgur.
Under tiden så sköljer du spenat- och machebladen.
Gillar man rå broccoli så räcker det med att skära ner dem i mindre bitar och skölj även den. Om man vill ha den lite mjuk så koka den i ett par minuter men inte så länge så att den blir alltför mjuk. Lite stuns är bara trevligt.
Skala morötterna och slanta dem. Skölj och skär äpplet i tärningar. Droppa gärna lite citron över dem för att förhindra att de blir bruna.
Skär tomaterna i halvor.

När bulgurn är klar och har fått vila några minuter så blandas den med de övriga ingredienserna till salladen.
Personligen gillade jag den här salladen starkt. Det ljumna blandas fint med det kalla och det mjuka kontrasterar ödmjukt med krispigheten från äpplet och morötterna.

Låt er väl smaka


Ha en trevlig vecka och tänk på att en kan inte göra allt men alla kan göra något. //Baldrick

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar