30 mars 2014

Måndagtipset- Seitanfiléer med ris, serverat med gräddsås och vintersallad

Här kommer ännu ett recept för att uppmärksamma köttfri måndag. Vi lägger upp receptet på söndagen, för att möjliggöra för dig att förbereda inhandling. Att äta vegetariskt en eller ett par dagar i veckan är ett bra sätt att ändra sina vanor. Ett utmärkt sätt att sluta slentrianäta kött.

Dagens recept har jag fått från Gröna Kassen, som vi köper då och då. Det som är extra roligt med denna kasse är att den är vegansk samt att de har mål att vara i största möjliga mån ekologiska.

Vi äter ju vegetariskt här hemma och för vår del är det spännande att testa vegankost då och då. Det positiva med en matkasse är ju all ny inspiration man kan få.

Idag tipsar jag om Seitanfiléer med ris, serverat med gräddsås och vintersallad. (4 port)

Du behöver
3dl rött ris
I frp sojagrädde
3dl Seitanmjöl
0,5 burk svarta bönor
250g rödbeta
300g morot
1 st äpple
Vitlök
Sojasås
Olja
Margarin/smör
Vinäger
Tomatpuré
Grönsaksbuljong
Sambal Oelek
Salt och Peppar
Agavesirap

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp 10 dl vatten i en kastrull och koka 3dl ris i 25-30 minuter. Vänd ner 0,5tsk salt i slutet av koktiden. Känn efter att riset mjuknat, häll av vattnet och låt stå en stund.

Skölj de svarta bönorna, låt rinna av och häll i en bunke. Blanda ner 1 msk tomatpuré, 1 msk grönsaksbuljong, 1 msk sojasås, 1 krm sambal oelek, 1 tsk salt och 0,5 tsk svartpeppar. Mixa med stavmixer, till en smet.

Nu är det dags för seitan: blanda ner 3 dl seitanmjöl och 2 dl vatten i bunken med bönröran. Rör ihop  till en deg och knåda sedan med fingrarna i ca två minuter.

(För att läsa om hur du gör egen seitan kan du läsa det här receptet eller det här. Det mjöl jag fick hem från Gröna Kassen var från Biofood om jag inte missminner mig. Deras återförsäljare kan du kika på här.  Enligt de sidor jag läst på är det vanligt att det går att köpa seitan på hälsokost. Känns seitan övermäktigt, så kan du köpa quornfiléer istället.)

Kavla ut degen till ca en centimeter tjocklek och låt vila i fem minuter.

Marinad: Blanda 0,5 dl olja, 2 msk sojasås, pressa ner 2 vitlöksklyftor och blanda sedan i 2 tsk agavesirap.

Skär degen i portionsbitar och lägg på en oljad plåt. Pensla på marinaden och ställ in i ugnen i tio minuter.

Sallad: Skala rödbetor, morot och äpple. Hacka i små bitar, blanda ner i skål. Rör sedan ner 2 msk olja, 1 msk vinäger och 0,5 tsk örtsalt och 1krm svartpeppar.

När seitanfiléerna stått i ugnen i tio minuter, ta ut, vänd och pensla på andra sidan. Lägg de återigen i ugnen, 200 grader i tio minuter.

Sås: Värm 3msk olja i en kastrull, vispa ner 2msk mjöl, tillsätt två dl vatten och en förpackning med sojagrädde. Krydda med en halv matsked grönsaksbuljong, 1-2 tsk sojasås, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Låt sjuda försiktigt i några minuter.

Smaklig måltid




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar