11 augusti 2014

Branden i Västmanland

I två månader har jag hållit mig borta från internet (så gott som) och skrivandet. Men branden i Västmanland väcker mycket känslor och funderingar i mig, som inte riktigt vill skrivas i dagboken. Japp, jag har en hederlig gammal dagbok där jag skriver om det som händer i livet och vad jag känner för det. Men branden passar sig bättre i bloggen tycker jag.

Först och främst tänker jag på alla lantbrukare. All skog, all inkomst som förstörs. Paniken som måste kännas när djuren kanske ska evakueras. Lantbrukare (och alla andra boende i orterna för den delen) som går samman och hjälper varandra. Ställer upp med platser för djuren, hjälper till med mat, hjälper till med släckningsarbetet. Privatpersoner som sluter samman och gemensamt hjälps åt. Det är en häftig känsla att läsa om allt detta.

Här kan ni läsa om lantbrukare som hjälper varandra.

Här kan ni läsa om hur en gödselspridare från Skedvi får ett nytt användningsområde.

Här kan ni läsa en sammanfattande rapportering om hur alla hjälper varandra.

Här kan ni läsa om den uppeldade skogen som tappar i värde.

Här kan ni läsa om hur branden borde starta systemkritik.

Det snurrar mycket tankar, som jag nog inte hade tänkt för ett år sedan. Tack ett års studier för möjligheten att tänka ännu mer tankar än förut.

Å ena sidan lider jag med skogsägarna som förlorar inkomster. Undrar hur försäkring fungerar gällande skogsbränder? Å andra sidan är det ju hur bra som helst med en skogsbrand för den biologiska mångfalden! 
Undrar hur det har gått för djuren att fly undan skogsbranden? Vi människor har ju ofta byggt bort flyktvägar för djuren (vägar, bebyggelse, viltstängsel mm). 
Skogsbränder är ju egentligen helt naturligt, om jag minns rätt så sades det på ekologikursen att vart 80:e år är naturligt med skogsbrand.
Tänk om vi inte hade haft tekniken! Hur mycket hade brunnit upp om vi inte hade internet, telefon, EU medlemskap (som gjorde det självklart att hyra plan från Frankrike och Italien) mm? 
Hur mycket längre tid hade det inte tagit med organisationen för privatpersoner att hjälpa medmänniskor? 
Är det "bara" skog som brunnit eller har det även brunnit på fält med sädesslag? Kommer det påverka priserna på mat?
Hur kommer lantbrukarna klara av kostnader och förlorad inkomst? Hur kommer det här påverka alla kommuners ekonomi? Hur länge kommer det här skrivas om i media?

Så mycket frågor och inga klara svar.

Hur som helst är jag grymt imponerad över privatpersoners insats och medmänsklighet.

Men jag håller även med den sista artikeln jag länkade till. Systemkritik är på plats. Ska vi fortsätta ha ett slit och släng samhälle, när det så tydligt påverkar klimatet? Klimatförändringar kommer påverka oss i vårt dagliga liv. Extremväder kommer bli vanligare...Är det redan, det är bara att det inte bara håller sig till fattiga delar av världen längre. Det är med lätt ångest jag inväntar den rika delen av världens respons när katastrof kommer ske i fattig del av världen. Förr har de rika oftast gått samman och hjälpt fattiga. Kommer det fortsätta när det nu blir vanligare med katastrofer även "hemmavid"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar