27 augusti 2014

Skördetid

Det har växt en hel del i vår stora lilla matpark under sommaren. Nu är det skördetid! Jag åker var och varannan dag och skördar så mycket jag orkar få med mig.

Middagen här hemma är numer standard: kokt potatis och morot, snabbkokta vaxbönor, grönsallad, pizzasallad, haloumi och gräddsås. Det enda inhandlade är då grädden och haloumin. Resten är från egen skörd. Det är så ruskigt gott!
Pizzasallad, grönkål, bondbönor och skivad kålrabbi.
Potatis, morot, vaxbönor och haloumi.

Jag har gjort i ordning i vårt förråd med en hylla och mörka lådor, så jag kan ha morötter, potatis och kål där. Det är mörkt och svalt så då hoppas jag att det håller ett tag till. Något mer tips på hur jag får det att hålla? Hörde ett tips idag att ha morötter och potatis i sand, att det med mörker gör att de håller nästan ett år. Stämmer det, någon som vet?

Hoppas på att hinna med någon skörd till denna veckan och då ska jag skörda vaxbönor för förvaring inför vintern.

Någon som har tips på andra sätt att ta tillvara på alla grönsaker som annars förgås?

Imorgon blir det dags att hugga in i alla zucchini vi har så att de inte blir dåliga.

Balkongen har blivit ett torkläger för potatis och morot innan de åker in i mörka och svala förrådet.
 Känns underbart att ha kylen full med bondbönor och blåbär, förrådet fullt med rotsaker. Känns riktigt skönt att ha bunkrat upp under sommaren. Och än så länge får vi vara tacksamma, ungarna älskar maten från matparken. Så så länge de slipper vara där så blir det glada för det som går att äta där i alla fall. Nästa år måste jag försöka få de lite mer involverade i planteringen tror jag. Ta med de så de får skörda lite nu under hösten också. För det är skördandet som är underbart. Det tråkiga just nu är väl bara stressen över att hinna få så mycket som möjligt innan det är försent.

Underbara färger!
Men det bästa är ju all härlig smak från maten som plockas och äts inom någon timme. De kulinariska upplevelserna i slutet av sommaren har varit underbara!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar