13 augusti 2014

Sommaren

Vad har jag pysslat med i sommar när jag inte varit uppkopplad?

Det ska jag berätta för er!

Jag har ju länge jobbat på att vara en medveten konsument. Den här sommaren har jag jobbat på att vara medveten i mig själv. Vad gör jag, vad mår jag bra av, vad känner jag inför det som händer, varför känner jag så? Jag har försökt börja meditera. Jag går och pratar (nåja, pratar och pratar. BÖLAR är nog mer rätt ord) med en psykolog. Jag har börjat träna, då pratet (jaja, bölandet) hos psykologen tog bort mycket av smärtan och möjliggjorde tränandets underbara värld igen. Jag var idag på min första träff i en mindfulness-grupp. Vi gjorde två utmanande övningar och jag fick en hemläxa. Jag har varit i matparken i den mån jag orkat, jag har plockat blåbär i skogen, jag har badat i sjön flera gånger i veckan, jag har läst ofantligt mycket skönhetslitteratur, jag har skrivit och ritat i en pappersdagbok.

Jag känner mig bra just nu. Det är mycket skönt. Mitt mål är att jag ska ha blivit stark (i kropp och knopp) så jag pallar med skolan som börjar snart.

Det har varit helt underbart att vara ledig hela sommaren och verkligen ha tid för mig själv. Jag hoppas och önskar att vi lyckas med att spara pengar även till nästa sommar, så vi kan han samma lösning då. Då kommer jag ha jag haft totalt tre somrar ledigt och med andra ord nästan tre år på att bli frisk från utmattningen. Tre år har jag då haft på mig att hitta nya rutiner och sätta gränser för vad jag klarar av och mår bra av. Då hoppas jag att jag är frisk nog för att sommarjobba lite grand.

Ja, så jag försöker leva i nuet, men såklart kan man inte strunta helt i planering bara för att man försöker bli mer medveten och leva i nuet. Men jag låter inte planeringen ta över mig helt och vara det enda som existerar i mitt liv. Jag har en långsiktig och en mindre långsiktig plan i huvudet, som mycket väl kan revideras under tidens gång. Men det ger mig trygghet att planen finns där.

Resterande tid ägnar jag åt att vara här och nu. Till exempel inte stressa upp mig över att det tar lång tid att rensa bondbönorna. Nej, det blir på ett sätt helt meditativt att rensa dem. Tankarna får flöda fritt och jag sysselsätter händerna, andas lugnt och kontrollerat. Jag får vara i fred, för det är inga andra i familjen som tycker att det där med att rensa bondbönor är roligt.
Det är precis på samma sätt med att plocka blåbär. Jag tar med min skogspall och en bunke och sitter i skogen och bara insuper nuet. Ser de härliga blåbären, gläds över att jag har så nära till att bunkra upp mitt höst och vinterförråd. Lyssnar på vinden, löven, hör prasslet i riset från när jag rör mig, ser ibland en liten groda som tar sig fram i den snåriga terrängen. Försöker vara så tyst som jag kan så jag stör skogen och dess liv så lite som möjligt. Så jag kan sitta och betrakta dess skönhet och lugn.

Hur har er sommar varit?

Nedan följer en bildkavalkad som försöker sammanfatta min sommar.

Vackert hos vän.

Utflykt för att kika på kungsängsliljor.

Utflykt för att njuta natur.

Älskar vatten som porlar.

Fina fina Matparken.

Kvällspromenader på promenadstig utefter vattnet.

Mumsiga blåbär!

Var på Älgsafari och fick klappa älgar. Häftig upplevelse!!!

Promenader betraktandes alla vackra åkrar.


Njutit av vackra scener som sommaren erbjudit.

Kikat på växter på orangeriet i Österbybruk

Gått med andakt i denna vackra allé.

Tittade upp och andades djupt och rofyllt av allt det vackra.

Stranden får ni tänka er, då jag inte hittar några strandbilder utan människor med på bilderna. 

2 kommentarer:

  1. Fina bilder till en fin text! Märks att du verkligen haft en fin och stärkande sommar! Var rädd om dig!

    SvaraRadera
  2. Fortsätt som du gör nu och allt kommer att bli bra till slut. Andas, vila, träna o gå promenader så kommer studierna gå bra oxå. Ha inte för stora krav på dig! Livet funkar ändå:-)

    SvaraRadera