02 oktober 2014

Kärlek och empati

Sen en tid tillbaka går jag på mindfulness en gång i veckan (om jag hinner). Mindfulness handlar om medveten närvaro, att vara medveten här och nu. Det handlar också om att inte bedöma och döma, istället bara registrera vad du ser, känner. Här kan du läsa om mindfulness på vårdguiden.

En gång i veckan träffas vi, en spretig grupp med människor som behöver hitta ett lugn igen. De andra dagarna arbetar vi själva på att ta en stund varje dag och försöka vara medvetna. Det är ett upplägg som passar mig väldigt bra. Jag jobbar med mig själv på egen hand, men en gång i veckan möts gruppen och gör övningar tillsammans och stöttar varandra, testar nya övningar och får en hemläxa.

Igår gjorde vi en väldigt intressant övning som kallas kärleksfull vänlighet. Det började med att personen som håller i övningarna bad oss sitta bekvämt med värdighet och andas, hitta vårt andningsankare. Sen skulle vi tänka på en person vi älskar, t.ex. en partner eller ett barn. När detta var visualiserat fick vi tänka några fraser om och om igen för denna person:

Må du vara trygg
Må du vara frisk till kropp och sinne
Må du erfara frid
Må du vara lycklig
 Sedan fick vi visualisera en neutral person och tänka precis samma fraser. Till sist fick vi vända fraserna till oss själva:
Må jag vara trygg
Må jag vara frisk till kropp och sinne
Må jag erfara frid
Må jag vara lycklig
 När jag läste på lite om det här igår kväll, så såg jag att man även brukar visualisera en "fiende" och ge kärlek och empati mot den.

Det är lustigt hur lätt det var att tänka dessa fraser mot en person jag älskar och en neutral person, men hur svårt det var att göra det mot mig själv. En enorm känslostorm utbröt när jag tänkte det mot mig själv. En känslostorm som till stor del innehöll sorg, men även hoppfullhet.

Det är skönt att ha något att gå till när stressen pockar på uppmärksamhet. Känner att jag den här hösten är mindre stressad än förra, än någon höst på evigheter faktiskt.

Med kärlek och empati kommer man långt och dessutom mår man bättre själv.

Jag vill vara varm och omtänksam både mot mig själv och andra.

1 kommentar:

  1. Lina älskling! Du skänker trygghet, du skänker frid, må du vara lycklig och frisk till kropp o sinne. Vi älskar dig precis som du är. Hoppas att du kan känna det/Bamsekraaaam

    SvaraRadera