06 november 2014

Tenta-ångestens olika uttryck

Ångest över tenta kan ta sig lite olika uttryck beroende vad för tenta det är.

När jag har salstenta har jag ofta ont i magen på morgonen innan jag kommer till skolan. Jag kan ha lite svårt att andas och känner en klump i magen. När tentan sen kommer ut så kan det gå åt två håll. Jag läser frågorna först. Precis där och då bestäms det om det går bra eller dåligt på tentan. Känner jag att jag har någorlunda koll på frågorna så känner jag ett lugn och sen betar jag av allt metodiskt. Känner jag att jag inte har koll, så får jag lite panik. Det där onda i magen blir bara värre. Jag gör så gott jag kan, men det känns inte bra. Ibland lyckas jag hitta ett lugn och känna att jag gör så gott jag kan. Då kan jag göra lite tankekartor och ändå känna att jag får fram ett svar som är ok. Sen är det bara att vänta.

Sen har vi hemtenta. Det finns något inget mer ångestladdat. Du känner hela tiden att du nog skulle kunna skriva det lite bättre, formulera dig lite bättre och behöver kanske kolla referenserna en gång till.

Min tenta just nu är hemtenta. Jag har skrivit en vecka när jag inte hade barnen och la ner säkert 20 timmar på att skriva den. Det är jag tacksam för idag, men trots all tid jag lagt ner, så sitter jag och känner ångest. Har jag verkligen svarat på frågorna? Hur är det med referenserna? Hur är min diskussion? Allt kan alltid bli lite bättre.

Sen blir ångesten än värre när man börjar fundera på hur det går för alla klasskamrater. Alla verkar plugga mycket mer än vad man själv gör.

Tentan har deadline på måndag, men jag har bestämt mig för att min deadline är fredag. Detta för att jag vill ha en ledig helg. Jag har även bjudit över folk för lite häng imorgon kväll. Jag skiter i att min förkylning inte blivit så mycket bättre. Jag behöver ha något att se fram emot och något som peppar mig för att jag gjort något bra. Just denna gång blev det kompishäng med god mat och dryck. Min första del av terminen är över och jag har gjort alla moment! (Sen är det bara att hålla tummarna att jag blir godkänd på alla moment också.)

Tror det är viktigt att sätta upp sådana här delmål och känna att man klarar av saker och även ta sig tid för att stanna upp och uppskatta det tillfället.

Nu ska jag ta kväll, vila så jag blir pigg(are) till imorgon. Då är det dags för sista korrläsningen, koll av referenser, sen in med tentan och HELG!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar