08 april 2015

Landsbygden i media

I Uppdrag granskning här om månaden handlade det om den döende landsbygden. Avsnittet heter "Att leva och dö i Grums". Jag såg på avsnittet igår och det är såklart fruktansvärt att så många mår dåligt, men jag blir också tokig på hur man väljer att framställa landsbygden och särskilt Grums.

När man sedan tycker att man ska ställa någon till svars tar man in landsbygdsministern, Sven Erik Bucht. Hans svar på problemet är att det ska vara en bredbandssatsning. Nu vet jag inte hur man valt att klippa programmet, men det känns som en konstig lösning för självmord och drogproblematik. Ska blir spännande att se vad Bucht kommer säga mer i media och vad min åsikt om hans arbete kommer vara. Landsbygdsministern är på många sätt den minister jag kommer i mest kontakt med i och med min utbildning.

I Östnytt  för ett par veckor sedan, pratas det om att landsbygden dör, men i nästa mening diskuteras det istället hur landsbygden "roffar" åt sig Leader-pengar.

I Dalademokraten skriver Erik Westholm om hur landsbygden, i detta fallet Säter i dalarna skildras i Sveriges Radios program God Morgon Världen.

Hur skildras landsbygden i media egentligen? Hur skiljer det sig om det är i en dokusåpa, film eller artikel? Det tål att funderas på. Vi kan även här cementera roller och skapa en vi och dem känsla på flera olika sätt, varav språket är ett effektivt sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar