01 maj 2015

Omega 3 och 6


Det har varit grymt spännande att läsa livsmedelsproduktion faktiskt. På föreläsningarna är det alltid nåt som föreläsaren säger i förbifarten som jag antecknar ner frenetiskt. i onsdags skrev jag omtenta, då jag missade med en poäng sist. Jag hoppas jag klarar det denna gång, då ämnet som sagt varit galet intressant.

En spännande föreläsning under vårterminen var om fisk och diskussionen om fettsyrorna omega 3 och 6. Den generella diskussionen handlade om att smältningsgraden för dessa fetter som ju behöver klara kyla ner till 4 grader Celsius. Det som sades i förbifarten av föreläsaren var något jag la på minnet:
Omega 3 motverkar inflammation, medan omega 6 ger inflammation om den tas i för hög mängd i relation till omega 3. Både omega 3 och 6 är aktiva fetter med mängder av funktioner som även kan skapa obalanser. Det är mycket färdigmat som är full av omega 6, så därför menade föreläsaren att det var bra att dra ner på sin konsumtion av majs-, solros- och palmolja. Dessa innehåller med andra ord omega 6 och kommer vara de som ger en obalans och inflammation i kroppen.

BildkällaInga kommentarer:

Skicka en kommentar